Miten juristeja voisi rohkaista käyttämään tekoälytyökaluja aktiivisesti?
Tekoälytyökalut kuten ChatGPT ja Copilot for Microsoft 365 voivat oikein käytettynä tehostaa huomattavasti juristin työtä. Moni kaipaa kuitenkin vielä rohkaisua tekoälyn käyttöönottoon. Dot. Legalin osakas sekä Legal Design Schoolin ja tekoälykonsultointiin keskittyvän LEGIT:in perustaja Aku Nikkola antaa vinkkejä siihen, miten juristit voisivat hyödyntää tekoälyä enemmän työssään.
Edita Lakitieto järjesti yhteistyössä LEGITin kanssa alkukeväästä 2024 Juristin tekoälyloikka -koulutussarjan. Koulutusten aikana osallistujat perehdytettiin suosituimpien tekoälytyökalujen käyttöön ja opastettiin työkalujen integroinnissa juridiseen työhön. Huippusuosittu koulutussarja järjestetään uudestaan syksyllä 2024.
Harva juristi on tekoälyn hyödyntämisen edelläkävijä
Juristin tekoälyloikan kouluttajana toimiva Aku Nikkola on opastanut tuhansia suomalaisia juristeja tekoälytyökalujen käytössä. Koulutuksissa lähdetään tavallisesti liikkeelle aivan perusasioista.
– Ensin käydään läpi ruohonjuuritason kysymykset: mistä tekoälytyökalut löytyvät ja miten ne otetaan käyttöön. Aluksi harjoitellaan esimerkiksi tehostettua tiedonhakua ja käännösten tekoa, Nikkola kertoo.
Nikkolan mukaan tekoälyohjelmia hyödynnetään edelleen vähäisesti asianajotoimistoissa ja juristien keskuudessa. Tekoälyn käyttöä itsenäisesti vierastetaan, ja usein vasta kädestä pitäen opastamalla on saatu lisättyä aktiivisten käyttäjien määrää. Ennestään jo aktiiviset tekoälyn hyödyntäjät ovat koulutuksen jälkeen moninkertaistaneet käyttötasonsa.
Miten aloittaa tekoälytyökalujen käyttö?
Ensimmäisinä harjoitteina Nikkola kehottaa hyödyntämään tekoälyä tiedonhaussa ja tekstinmuotoilussa.
– Tekoälyltä voi koittaa kysyä samanlaisia kysymyksiä kuin mitä kysyisi kollegalta tai Googlelta. Tekoälyltä voi saada apua tekstin tai yksittäisten virkkeiden muotoiluun. Se voi myös auttaa voittamaan tyhjän paperin pelon, Nikkola vinkkaa.
Tämän hetken halutuimmat tekoälytyökalut ovat ChatGPT ja Copilot for Microsoft 365. Nikkola suosittelee kokeilemaan mahdollisimman montaa tekoälysovellusta, sillä siitä voi olla yllättäviäkin hyötyjä. Niin sanottujen hyllytuotteiden lisäksi on olemassa muun muassa DeepL-käännösohjelma, kuvanluontiohjelma Midjourney sekä puhetta tekstistä muokkaava ElevenLabs. Myös ChatGPT:n maksullisen version sisällä on lukuisia sovelluksia. Vielä ei ole olemassa työkalua, joka vastaisi kaikkiin juristin kysymyksiin.
– Juristeilla työhön liittyy muutakin kuin dokumenttien luomista, kuten kouluttamista ja viestintää. Mitä laajemmin eri sovelluksia oppii hyödyntämään, sitä paremmin tekoälyä osaa käyttää nyt ja tulevaisuudessa. Juristien on myös hyvä muistaa, että heidän työnsä tapahtuu paljolti asiakasrajapinnassa. On tärkeää ymmärtää niitä tekoälytyökaluja, joita asiakkaat ja kumppanit hyödyntävät, Nikkola toteaa.
Kuva: Shutterstock/Jacob Lund
Lakikoulutukset
Koulutussarja perehdyttää sinut suosituimpien tekoälytyökalujen käyttöön perusteellisesti sekä opastaa niiden integroinnissa juridiseen työhön. Huippusuosittu kuusiosainen koulutussarja järjestetään nyt jo toista kertaa!