Verkkokauppa

Mikä hardship-ehto? 3 kysymystä sopimusvelvoitteista

Lähtökohtana on, että sopimukset on pidettävä. Mutta entä jos sopimuskauden aikana olosuhteet muuttuvat tehden sopimusvelvoitteiden täyttämisestä mahdotonta tai kohtuutonta? Lue Editan kouluttaja Minna Peltosen vastaukset kolmeen kysymykseen sopimusvelvoitteista.

Minna Peltonen
Minna Peltosella on pitkä kokemus kansainvälisen liiketoiminnan sopimustoiminnasta sekä yrityksen sisäisenä lakimiehenä että ulkoisena neuvonantajana.

Sopimus on muuttunut epäedulliseksi, koska olosuhteet ovat muuttuneet radikaalisti sopimuksen teon jälkeen. Voinko tällä perusteella purkaa sopimuksen?

Et voi. Sopimus lähtökohtaisesti sitoo osapuolia muuttuneista olosuhteista huolimatta.

Katsotaanko huomattava yleinen tuotantokustannusten nousu ylivoimaiseksi esteeksi, ja voinko ilmoittaa hinnankorotuksista asiakkaalle vetoamalla sopimuksessa olevaan ylivoimaista estettä koskevaan ehtoon?

Vastaus tähän riippuu siitä, minkä sisältöinen ylivoimaista estettä koskeva ehto sopimuksessa on. Yleensä kustannustason nousua ei katsota ylivoimaiseksi esteeksi eikä ylivoimaista estettä koskeva ehto mahdollista hintojen nostoa tilanteessa jossa nousu johtuu lähinnä yleisestä kustannuspaineesta.

Mikä on hardship-ehto?

Hardship- eli taloudellista liikavaikeutta koskevalla ehdolla sopimuksessa pyritään varautumaan tilanteeseen, jossa sopimuksen velvoitteiden täyttäminen edellyttäisi toiselta osapuolelta kohtuuttomia taloudellisia uhrauksia. Hardship-ehdot mahdollistavat tyypillisesti sopimuksen neuvottelun uudelleen, pyrkimyksenä palauttaa sopimuksen taloudellinen tasapaino osapuolten välillä.

Katso myös:

Vierashuoneessa työoikeuden emeritusprofessori OTT, VTK Seppo Koskinen: Edullisemmuussäännön syrjäyttäminen ja yksilösopimuksen mitätöinti on laillista – KKO:2022:45

Liittyy aiheisiin
Tykkäsitkö? 0