Verkkokauppa

Tekninen toimittaja Marjo Mäkelä on nähnyt pitkän uransa aikana monta muutosta – ja nauttii niistä edelleen

Marjo Mäkelä

tekninen toimittaja

Olen Marjo Mäkelä, työskentelen Editassa teknisenä toimittajana. Työhöni kuuluu säädösprosessien, niihin liittyvien hallituksen esitysten ja mietintöjen sekä oikeuskäytännön materiaalien julkaisukuntoon saattaminen ja päivittäminen Editan Lakitiedon palveluihin.

Aloitin Editassa (silloin Valtion painatuskeskus) 19-vuotiaana. Minulla oli vielä ylioppilaskirjoitukset kesken, mutta sain syksyllä valkolakin. Ajattelin tuolloin, että menen töihin tarpeeksi isoon taloon, jossa voin ottaa haltuun erilaisia työtehtäviä. Soitin siis työhönottoon ja nyt, lähes 35 vuotta myöhemmin, olen sillä polulla edelleen.

Aloitin pientuotepainon laskuttajana, minkä jälkeen olen hoitanut muun muassa töiden sisäänkirjoittamista, asiakaspalvelua, reskontraa, hallinnon atk:ta, elektronisia julkaisuja ja verkkoviestintää. Vuosien varrella olen nähnyt ja ollut itsekin edistämässä useiden tehtävien kehittymistä aina kirjoituskoneesta graafiseen käyttöliittymään.

1990-luvulla olin pariin otteeseen äitiyslomalla ja samaan aikaan yhtiössä ja yleisestikin tapahtui isoja muutoksia, minkä vuoksi minusta tuntui, että palasin aina ”uuteen” työpaikkaan. Isoista keskustietokoneista ja näyttöpäätteistä tuli museotavaraa, ja keskitetystä toiminnasta siirryttiin hajautettuun työskentelyyn.

Äitiyslomalle jäädessäni muistan ihmetelleeni kauhuissani esimerkiksi internetiä. Kun palasin töihin, oli iso muutos käynnissä ja työtehtävät kehittyivät ja sähköistyivät vauhdilla.

Nuorempana vaihdoin usein työtehtävästä toiseen, mutta nyt olen työskennellyt pidempään sähköisten julkaisujen parissa. Toki tässäkin tehtävässä on saanut opetella koko ajan paljon uutta. Siksi olenkin todennut, että muutos on pysyvää! Alussa muutosta aina vähän pelkää, mutta kun siihen perehtyy niin huomaa, että muutos piristää.

Töiden organisointi on aina ollut minun juttuni. Olen iloinen siitä, että olen ollut rohkea ja olen saanut olla mukana vaikuttamassa töiden sujuvuuteen. Minulle on myös tärkeää tehdä työtä, jota muut tarvitsevat ja odottavat. Tavoitteeni on pitää palvelujen käyttäjät tyytyväisinä ja vastata mahdollisimman nopeasti heidän ongelmiinsa ja kysymyksiinsä.

Pidän innovoinnista ja yritän aina miettiä kaikkia asioita mahdollisuuksien kautta. Kaikista ideoista ei synny uutta ja ihmeellistä, mutta usein kuitenkin oppii jotain, myös virheistä. Olen kiitollinen kaikesta siitä, mitä nykyisin osaan, kaikille ympärilläni oleville osaajille. Editassa on ollut hyvä opetella uusia asioita.

Työyhteisössämme olen nauttinut myös yhteisistä vapaa-ajan harrastuksista, erityisesti erilaisista liikunnallisista peleistä työkavereiden kanssa. Pidän muutenkin liikunnasta, ja tanssi on kuulunut harrastuksiini läpi elämän, olen myös toiminut tanssin opettajana. Nykyisin olen enemmän kiinnostunut Fustrasta ja melonnasta. Tänä keväänä, poikkeusolojen myötä, olen ruvennut myös juoksemaan yksin metsänhelmassa, tosin ehkä sekin olisi mukavampaa yhdessä kavereiden kanssa.

Tykkäsitkö? 2