Vihapuhe Suomessa

”Perkeleen rosmot ja loiseläjät!” – Mitä saa sanoa ja miten?

Painetut kirjat
Määrä

Ääriryhmien toiminta ympäri maailmaa on herättänyt Suomessakin kysymyksen: mitä saa sanoa ja ennen kaikkea miten sen saa sanoa? Vihapuhe Suomessa on kattava, monipuolinen ja syvällinen esitys vihapuheen käsitteestä ja sääntelystä Suomessa.

Teos on kattava analyysi kansanryhmää vastaan kiihottamisen ja uskonrauhan rikkomisen nykytilasta Suomessa. Rikoslain tulkintaa syventävät runsaat oikeustapaukset ja erityisesti tietoverkoissa tapahtuvien tekojen käsittely eri näkökulmista.

Kirjan perusta on ELSAn Online Hate Speech -projektin yhteydessä kerätty aineisto vihapuheen oikeudellisesta sääntelystä. Projektin kansainvälisen osuuden kautta kirjassa on hyödynnetty laajaa oikeusvertailuaineistoa, joka antaa mahdollisuuden sijoittaa suomalainen sääntely eurooppalaiseen kontekstiin.

Tekijät

Voimassa olevan lainsäädännön käsittelyn lisäksi kirjassa on aihetta syventäviä artikkeleita Suomen johtavilta alan asiantuntijoilta. Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio käsittelee vihapuhetta koskevaa suomalaista rikoslainsäädäntöä, OTT Ilari Hannula kertoo pitkään oikeusministeriössä työskennelleen virkamiehen näkemyksen nykyisen lainsäädännön taustoista ja Suomen Akatemian tutkijatohtori Stiina Löytömäki kuvaa vihapuhesääntelyn kansainvälisiä ulottuvuuksia.

Viestinnän tutkija Reeta Pöyhtäri antaa kuvan vihapuheesta journalismissa ja tietoverkoissa, HTT Pauli Rautiainen nostaa esiin kysymyksen vihapuheesta taiteessa ja viestintäoikeuden dosentti Riku Neuvonen luo katsauksen vihapuheen historiaan Suomessa.

Kenelle?

Kirja tarjoaa puolueettoman oikeustieteelliseen ja yhteiskuntatieteelliseen tutkimukseen pohjautuvan näkökulman vihapuheeseen. Kirjasta on hyötyä toimittajille ja muille viestintäalan ammattilaisille, yhteiskuntatieteilijöille, poliitikoille, asianajajille, viestintäalan juristeille, tuomioistuimille ja virkamiehille sekä tavallisille Facebook-käyttäjille ja keskustelupalstojen kommentoijille. Kirja soveltuu myös erinomaisesti oppikirjakäyttöön.

Lue Vihapuhe koettelee sananvapauden rajoja -blogi.

Ulkoasu

Pehmeäkantinen

Varastotilanne

Varastossa

Tuotetyyppi

Painetut kirjat

ISBN

978-951-37-6657-3

Painos

1.

Julkaisija

Edita Publishing Oy

Kirjastoluokka

33.5

Sivumäärä

300

Julkaisuvuosi

2015

Tekijä / Tekijät
  • Neuvonen Riku (toim.)
  • Nuotio Kimmo
  • Pöyhtäri Reeta
  • Hannula Ilari
  • Löytömäki Stiina
  • Rautiainen Pauli
Määrä