Aihe: Datalainsäädäntö

Datasäädös mullistaa datan jakamisen ja datasta sopimisen käytänteitä
EU:n datasäädös asettaa yrityksille velvollisuuden jakaa verkkoon liitetyistä laitteista ja niihin liittyvistä palveluista kertyvää dataa käyttäjälle ja käyttäjän pyynnöstä kolmansille. Datasäädöksestä ja sen vaikutuksista yritysmaailmaan kertoo datan sääntelyyn ja tietosuojaan erikoistunut asianajaja Iiris Kivikari.
Tekoälyavusteisesti tuotetun tekstin tekijänoikeudellinen suoja – asema vaihtelee
Tekoälyn käyttäminen avaa yrityksille, organisaatioille sekä yksityisille henkilöille aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. Tekoälyavusteisesti tuotetun tekstin oikeudellinen asema kuitenkin vaihtelee tapauskohtaisesti. Asianajaja Ismo Kallioniemi nostaa esiin myös tekoälyn mahdollistaman taiteen demokratisoinnin.
Tunnetko EU:n datastrategian? Moni yritys ei ole varautunut muutoksiin riittävästi
EU:n datastrategiaan kohdistuvat muutokset tuovat datan yhä useamman saataville. Muutokset tulevat koskemaan lähes kaikkia suomalaisia yrityksiä ja julkista sektoria lähivuosina.
Tekoälyn riskit vaativat kriittistä yhteiskunnallista keskustelua, sanoo teknologiajuristi Charlotta Henriksson
Tekoälyjärjestelmiä koskeva julkinen keskustelu on tähän asti keskittynyt lähinnä uuden teknologian mahdollisuuksiin. Hyväksytäänkö jatkossa tekoälytaide? Miten tekijänoikeuslakia tulkitaan tekoälyn näkökulmasta? Kattavaa oikeudellista ymmärrystä kontekstista tukisi laajempi yhteiskunnallinen keskustelu.
Mikä tietosuojassa puhututtaa juuri nyt? Tietoturvaloukkaukset ja etätyön valvonta herättävät keskustelua
Erityisesti tietosuojan vaaranpaikat: riskit, tietoturvaloukkaukset ja etätyöskentelyn valvonnan ratkaisut ovat herättäneet paljon keskustelua.
Tekoälyasetus antaa yhteiset raamit tekoälyn hyödyntämiselle koko EU:n alueella
Euroopan unionissa valmistellaan parhaillaan asetusta tekoälyn sääntelystä. Jatkossa tekoälyn käytölle sekä tekoälyjärjestelmien valmistamiselle ja tarjoamiselle asetetaan raamit, joiden tarkoituksena on turvata eettisesti luotettava ja kilpailukykyinen tekoälyteknologia.