Verkkokauppa

Tiedonhaun suola on päästä aina eteenpäin, sanoo insolvenssijuristi Moona Riikonen

Moona Riikonen työskentelee insolvenssijuristina Asianajotoimisto Castrén & Snellmanilla. Työssään hän tarvitsee syvällisesti tietoa maksukyvyttömyysmenettelyihin liittyvistä aiheista. Aiemmin hän on työskennellyt myös toimiston tietopalvelussa, josta sai hyviä oppeja graduun tarvittavaa tiedonhakua varten.

Insolvenssijuristina Moona Riikonen työskentelee maksukyvyttömyysmenettelyjen parissa ja avustaa kaikenlaisiin maksukyvyttömyyteen liittyvissä asioissa. Käytännössä työ sisältää asiakirjojen laadintaa, yhteydenpitoa eri osapuoliin sekä erilaisten maksukyvyttömyysmenettelyissä esiin tulevien tilanteiden selvittämistä.

– Työni on monipuolista ja pitkälti tiimityöskentelyä. On kivaa, että laajojen konkurssi- ja saneerausmenettelyjen parissa pääsee syventymään tapauksiin kunnolla, Riikonen kertoo.

Maksukyvyttömyysmenettelyiden aikana etsitään usein tietoa jostain tietystä aiheesta, kuten oikeustapauksia vastaavista tilanteista tai tulkintaa esimerkiksi siitä, onko tietynlainen takaisinsaanti tai kuittaus mahdollinen. Yleensä etsitään argumentteja sekä puolesta että vastaan ja tutustutaan siihen, mitä kaikkea aiheesta on kirjoitettu.

Edilexissä on helppo edetä

Kun nykyisessä tehtävässään Riikonen pääsee tutustumaan yhteen oikeudenalaan syvällisesti, aiemmissa rooleissaan Knowledge Management -tiimissä työhön kuului etsiä tietoa laajasti eri aiheista.

Kesäkuussa 2021 oikeustieteen maisteriksi valmistuneella Riikosella on tällä hetkellä jo parin vuoden työkokemus Castrén & Snellmanilta. Harjoittelijana hän työskenteli Knowledge Management -tiimissä, joka vastaa muilta tiimeiltä tuleviin tietopyyntöihin.

Castrén & Snellmanilla on vajaa kolmesataa työntekijää, ja KM-tiimiin tulevat pyynnöt voivat liittyä juridiikkaan tai yleisemmin tiedonhakuun. Juridisissa aiheissa kovassa käytössä on Edilex.

Riikonen oli käyttänyt Edilexiä jo aiemmin opintojensa aikana mutta harjoittelun aikana hän koki, että tiedonhakutaidot ottivat harppauksen eteenpäin. Tietopalvelussa työskennellessä oppi käytännön kautta käyttämään palvelua ja tekemään tiedonhakua. Siitä oli paljon hyötyä gradua tehdessä.

– Tein graduni konkurssilain väliaikaisista muutoksista korona-ajan sääntelyssä ja käytin Edilexiä lähteiden etsimiseen. Käytin paljon aikaa tutustuakseni artikkeleihin, hallituksen esityksiin ja erilaisiin tutkimusmetodeihin. Edilexissä pääsee helposti etenemään syvemmälle aiheeseen aineistojen välisten linkitysten kautta.

Monipuoliset hakutulokset

Tiedonhakijan apuna ovat myös Editan digikirjastot, joita pystyy käyttämään sujuvasti Edilexin kautta. Edilexin haut ulottuvat kirjojen sisältöön, ja digikirjastot täydentyvät automaattisesti uusilla teoksilla ja uudistetuilla painoksilla.

Edilexissä julkaistaan myös oikeustieteellisiä tutkielmia, joihin kannattaa tutustua omaa tutkielmaa tehdessä. Riikosen mielestä on hyvä, että palvelu on monipuolinen ja sieltä löytyy sekä vahvasti että heikosti velvoittavia oikeuslähteitä. Lakipykälien lisäksi löytyvät muun muassa oikeuskäytäntö sekä hallituksen esitykset.

– Edilex on helppo käyttää, monipuolinen, looginen ja jos etsit jotain tiettyä, se on helposti löydettävissä, Riikonen summaa.

Jos on tiedossa tietty pykälä tai siinä mainittu termi, voi lähteä etsimään oikeustapauksia suoraan kyseisen pykälän kautta. Suurempaa kokonaisuutta taas voi lähestyä hakusanoilla ja tutkia, mitä kaikkea aiheen ympäriltä on kirjoitettu. Riikosen mielestä palvelussa liikkuminen on tiedonhaun suola.

– On olennaista päästä eteenpäin ja se, ettei palvelussa liikkuminen tyssää. Edilexissä on helppo löytää useita erilaisia lähteitä, ja linkitysten ja oikeustapausten kautta pääsee aina liikkumaan eri suuntiin.

Katso myös:

Riidanratkaisuihin erikoistuneen juristin Jasmin Jannén työ muistuttaa salapoliisityötä

Tykkäsitkö? 3