Aihe: Tietosuoja

Tunnetko EU:n datastrategian? Moni yritys ei ole varautunut muutoksiin riittävästi
EU:n datastrategiaan kohdistuvat muutokset tuovat datan yhä useamman saataville. Muutokset tulevat koskemaan lähes kaikkia suomalaisia yrityksiä ja julkista sektoria lähivuosina.
Tekoälyn riskit vaativat kriittistä yhteiskunnallista keskustelua, sanoo teknologiajuristi Charlotta Henriksson
Tekoälyjärjestelmiä koskeva julkinen keskustelu on tähän asti keskittynyt lähinnä uuden teknologian mahdollisuuksiin. Hyväksytäänkö jatkossa tekoälytaide? Miten tekijänoikeuslakia tulkitaan tekoälyn näkökulmasta? Kattavaa oikeudellista ymmärrystä kontekstista tukisi laajempi yhteiskunnallinen keskustelu.
Mikä tietosuojassa puhututtaa juuri nyt? Tietoturvaloukkaukset ja etätyön valvonta herättävät keskustelua
Erityisesti tietosuojan vaaranpaikat: riskit, tietoturvaloukkaukset ja etätyöskentelyn valvonnan ratkaisut ovat herättäneet paljon keskustelua.
Miten työnantaja voi valvoa etätyötä?
Etätyöskentely perustuu sopimukseen, jossa työntekijä hyväksyy työnantajan määrittelemät työskentelytavat ja johon työntekijöiden on sitouduttava, jos haluaa tehdä töitä etäyhteyksillä. Editan kouluttajat, työelämän tietosuoja-asioihin perehtynyt juristi Leena Alapuranen ja työoikeuteen erikoistunut asianajaja Maria Penttilä kertovat, miten…
Tekoälyasetus antaa yhteiset raamit tekoälyn hyödyntämiselle koko EU:n alueella
Euroopan unionissa valmistellaan parhaillaan asetusta tekoälyn sääntelystä. Jatkossa tekoälyn käytölle sekä tekoälyjärjestelmien valmistamiselle ja tarjoamiselle asetetaan raamit, joiden tarkoituksena on turvata eettisesti luotettava ja kilpailukykyinen tekoälyteknologia.
Vinkit selkeän tietosuojaselosteen kirjoittamiseen
Tietosuojaselosteen selkeys on yksi EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen asettamista vaatimuksista. Selkeä tietosuojaseloste sekä helpottaa organisaatiossa sisäisesti että tarjoaa sen lukijoille miellyttävän käyttäjäkokemuksen. Lue Editan kouluttajan ja Legal Counsel Antti Iso-Markun vinkit selkeän tietosuojaselosteen laatimiseen.
Näin laadit GDPR:n mukaisen tietosuojaselosteen
Mistä asioista koostuu hyvä tietosuojaseloste? Yleisen tietosuoja-asetuksen (GDPR) vaatima tietosuojaseloste on monelle pakollinen paha siitäkin huolimatta, että siihen löytyy ohjeita ja valmiita mallipohjia verkosta. Editan kouluttaja ja Legal Counsel Antti Iso-Markku jakaa vinkit tietosuojaselosteen laadintaan.
Näin ennaltaehkäiset tietoturvaloukkauksia tehokkaasti
Teetkö etätöitä julkisissa tiloissa tai onko organisaation sähköpostiohjelmassa käytössä automaattinen täydennys? Saatat altistaa organisaation tietoturvaloukkaukselle. Editan kouluttaja, asianajaja ja tietosuoja-asiantuntija Ville Vainio kertoo parhaat käytännön vinkit tietoturvaloukkausten ennaltaehkäisemiseen.
Mitä työhaastattelussa ei saa kysyä?
Työhaastattelussa ja koko rekrytointiprosessin aikana tulisi kysyä työnhakijasta ainoastaan sellaisia tietoja, joista on merkitystä haettavan tehtävän kannalta. Erityisesti tulisi välttää kysymyksiä, jotka voivat johtaa syrjintäolettamaan.
Etätyö asettaa henkilöstön tietosuojalle uusia vaatimuksia – toteutuvatko nämä sinun organisaatiossasi?
Suurin tietoturvauhka on ihminen itse. Tekniset tietoturva-asiat ovat tärkeitä, mutta oikein ohjeistaminen on vähintään yhtä tärkeää.
Whistleblower-direktiivi edellyttää organisaatioita perustamaan ilmoituskanavan, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä?
Whistleblower-direktiivi teettää organisaatioille lähiaikoina lisätyötä ja kustannuksia.
5 ajankohtaista kysymystä tietosuojasta – asiantuntija vastaa
Miten tietosuojalainsäädäntö on kehittymässä ja mikä tietosuoja-ammattilaisia puhuttaa juuri nyt? Katso tietosuoja-asiantuntija Tobias Bräutigamin vastaukset ajankohtaisiin kysymyksiin ja tutustu tietosuojakoulutukseemme.